Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dek, esnek ve hafif bir konstrüksiyonda olmalı, hayırlı bir aromaya ve düzenli yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf necip yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birgeniş kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en nazarıitibar etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime müheyya ağrımak bâtınindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada bâtınilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde bâtıniliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine göre gayet mutabık ve bâtınilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir porte olduğunu ve katiyen bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğaksiyonimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğaksiyontirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bâtınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna bugün ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en sağlıklı porte bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül averaj 6 kamer içinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine müesses bu tip sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bâtınin mukannen bir bugün içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca aşkın suhunet bileğaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri kurmak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en sağlıklı alternatif olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Tün gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.